Impressionen und Programm der Tagung am 11. Juli 2019

5. Dortmunder Symposium der Empirischen Bildungsforschung „Against the Odds – (In)Equity in Education and Educational Systems“

Herausgeberband zur Tagung

Cover des Herausgeberwerks 5. Dort­mun­der Symposium der Empirischen Bil­dungs­for­schung: „Against the Odds – (In)Equity in Education and Educational Sys­tems“ © Waxmann

(In)Equity in education and educational systems is a topic of outstanding relevance. Factors, like, for example, students’ socio-economic status or migration background have been found to be strongly related to academic achievement in various studies and this is a constant finding in large-scale assessment studies – especially for Germany. Does educational inequity accumulate over a child’s life span or what compensating factors can be identified? Not least because of the topic's timeless meaning the 5th Dortmund Symposium on Empirical Educational Research was focused on questions pertaining to (in)equity. Factors of influence and approaches to overcome (in)equity were discussed by an international and interdisciplinary expert panel, with contributions from Cyprus, Ireland, Switzerland, Luxembourg, and Germany.

Further information

10:30

Opening of the Conference

Prof. Dr. Nele McElvany (Executive Director of the IFS)

Welcoming speeches

Prof. Dr. Insa Melle (Prorector Academic Affairs at TU Dortmund University)
Prof. Dr. Thomas Goll (Dean of Faculty of Education, Psychology and Sociology)
11:05

Plenary lecture: Promoting Equity in Education: The Contribution of Research on Educational Effectiveness and Improvement

Prof. Dr. Leonidas Kyriakides (University of Cyprus)

Brief commentaries from the perspectives of psychology, educational sociology, and teaching methodology
Prof. Dr. Birgit Spinath (Heidelberg University)
Prof. Dr. Dr. h.c. Hans-Peter Blossfeld (University of Bamberg)
Prof. Dr. Aiso Heinze (Leibniz Institute for Science and Mathematics Education)

12:30 Poster exhibition by junior researchers and break with lunchtime snack
13:30 Poster award donated by Waxmann Publishing Co.
13:35

Spotlights

Common and uncommon pathways through Luxembourg’s stratified education system: Findings from a mixed-methods study
Dr. Susanne Backes (University of Luxembourg)